Færden

Gode råd om at begå sig ude i den Danske vilde natur.

Forberedelser Selvom det ikke er en jordomrejse at besøge de hemmelige steder er det meget fornuftigt med rigtigt tøj og forberedelse. En god tur kan hurtigt blive ødelagt af dårligt fodtøj og insekter. Turene går tit ad meget lidt brugte stier og selvom det er en ret kort tur du har valgt, er forberedelserne vigtige for den bedste oplevelse. Når du vælger tøj så tænk som om at du er en buldoser der bare skal ud og brase gennem skoven uden at få en eneste skramme. De forskellige råd her er mest beregnet til sommerturene, om vinteren er man naturligt beskyttet af tøjet.

Tøj Det er selvfølgelig bedst at have nogle sko der er gode at gå i. Hvad det er for en slags synes jeg ikke betyder så meget, bare man kan gå langt uden at få ondt i fødderne.

Et par gamle cowboybukser er gode, det kraftige stof beskytter godt og så skal man ikke bekymre sig om de skulle blive beskidte. Bare ben eller tynde joggingbukser er noget skidt. En tynd nylon jakke er bedst om sommeren, har oplevet at en t-shirt ikke beskytter mod myg og klæg. Der er ikke noget værre end at mærke det ene stik efter det andet og vide at der er flere kilometer at gå før man kan komme lidt i skjul. Så selvom det er en varm sommerdag er det en god ide med fornuftigt tøj.

Det lyder lidt omvendt, men prøv at tage et bad lige før en tur. Når man er helt ren og ikke rigtig lugter af noget bliver man fri for den evindelige sky af fluer og myg. Det virker faktisk på hele turen, frisk sved er åbenbart ikke så spændende for dem.

Nu er den danske natur ikke noget farligt sted hvor hver ekspedition skal forberedes nøje. Men hvor er det da træls at have ”amatører” med. Alt deres tid går med at vifte myg og brændenælder væk fra deres bare ben, den store naturoplevelse bliver til en unødvendig kamp med den danske fauna. Her nævnes selvfølgelig ikke noget om flåter, det er virkeligt noget som kan få barbens vandrene til at gå på tåspidserne.

Det er selvfølgelig også godt at have noget at drikke og en Marsbar i lommen. Kort og kompas har jeg aldrig rigtig gået ind for. De danske skove er ikke større end at hvis det går helt galt kan man bare gå i en eller anden retning, så skal der nok komme en asfaltvej med biler og mennesker. Mobiltelefonen er nu heller ikke en dårlig følgesvend.

Fik en gang et kompas, men uden kort er det ikke meget værd, det kan dog bruges til at pejle retningen hvor bilen står. Metode: Når du går væk fra bilen (i den retning hvor turen går) drejer du dig så kompasnålen står mod nordtegnet og sætter markerings ringen der hvor bilen holder. Når du så måske er faret vild peger du bare kompasset mod nordtegnet og der hvor markeringsringen er, skulle gerne være retningen mod din bil. Meget upræcis, men det sikrer at man i det mindste ikke går direkte væk fra bilen!!!

Dyr i skoven Nu er landskaberne og selve oplevelsen af turen det jeg går mest op i, men det kan da ikke undgås at løbe ind i et par dyr og det kan da også være spændende.

Jeg har gjort nogle er erfaringer med de forskellige dyr.

Rådyr De danske skove vrimler med rådyr, der er størst chance for at finde dem nær områder med mange grantræer. Hvis du ser en flok er den bedste måde at studere dem nærmere ved at blive ved med at gå, når man går langsomt forbi dem, uden at sige noget, føler de sig trykke og der er stor mulighed for at se nærmere på dem. Jeg har tit passeret en flok rådyr på 4-5 meters afstand uden at de flygtede. Hvis man stopper løber de med det samme.

Ræve og grævlinger De er svære at finde, hvis man har god tid kan jo sætte sig ned og lytte til skoven. Det varer ikke længe før det pusler et eller andet sted. Har et par gange været heldig at se de små rævehvalpe lege uden for graven, det er en stor oplevelse.

Fugle Her gælder samme regel som for de store dyr i skoven, gå eller sid stille, efter kort tid dukker alle småfuglene frem og herefter er der god mulighed for at se de større fugle.

Dyr som ikke hører til i skoven eller på vandreture Jeg vil påstå at det er rimeligt ufarligt at færdes i de danske skove, på mine ture de sidste 15 år har jeg aldrig mødt vilde hunde, farlige dyr, underlige mennesker eller andet som på en eller anden måde kunne udgøre en trussel for mig. Det er meget sikkert at gå i skoven!!

Det der kan være slemt er køer og tyre, pas meget på hvis du har hunde med. Det var engang ved at gå helt galt for mig da jeg besøgte Kalvø på Djursland. Der er jo indhegning og skilte så det var helt min egen skyld, men alligevel, det er et turistområde. Historien er at jeg gik med min hund op til slotsruinen, kunne godt se at der var nogle ungtyre der løb rundt og generede folk. Da jeg skulle tilbage valgte jeg en anden sti end hvor de løb rundt. Uheldigvis opdagede de mig og så kom der en 40-50 tyre styrtende hen for at trampe på min hund. Heldigvis forholdt den sig helt i ro og klæbede til mit ben. Så gik der en slowmotion jagt rundt i moseområder og krat. Der var 3 tyre som var helt tæt på, jeg kunne læse firmamærket i deres ringe i næsen, de skubbede mig også i ryggen et par gange. Samtidig løb de andre tyre rundt i ring om os, som om de var indianere om nybyggere. Tror vi gik rundt i tyve minutter på den måde og de blev mere og mere nærgående. Der var bare ikke nogen steder at gemme sig og forsvinde for faren. Tyrene var fuldstændig ligeglade da jeg vendte mig og råbte at de skulle forsvinde. Så blev det bare endnu mere spændende. Heldigvis kom der en gruppe mennesker gående på stien i nærheden og alle tyrene løb hen for at genere dem i stedet. Hvad der skete ved jeg ikke for hunden og jeg løb alt hvad vi kunne for at komme i sikkerhed. Det var med bankende hjerte vi gik og løb det sidste stykke mod parkeringspladsen. Fra ruinen og ind er der vel en halv kilometer helt åbent stykke hvor de nemt kunne indhente os. Men vi nåede i sikkerhed og jeg har ikke være der med hund siden.

Så lad være med at gå ind i indhegninger når du har hunden med!!!

Men stadigvæk, det er nu sikkert og fornøjeligt at udforske den danske natur.

Regler for færden Det skal jo med, der er grænser for hvad man må gøre i skoven. Det er nu enkle og rimelige regler der er. Disse er helt generelle og der findes steder som fortæller hvad man også må, men jeg har kun taget det mest nødvendige med.

Statsskove Her må du være hele døgnet, i enkelte skove er det for nylig blevet tilladt at slå telt op og overnatte. Du må gå alle steder og tage ting med hjem fra skoven. Det kan være friske bøgegrene, mos og andre spændende ting. Så der er ikke så mange regler, det er vores allesammens skov.

Privatskove Her må du normat færdes fra kl. 7 til solnedgang. Du skal blive eksisterende veje og stier. Du må ikke tage ting med fra skoven. Husk du er gæst på en privat skovejers egendom! Da et af deres største indtægtskilder er forpagtningen af jagtrettighederne er det vigtigt ikke at forlade de fastlagte veje og stier for derved utilsigtet at skræmme og stresse vildtet.

Der er også regler for færden i det åbne land og sådan, du kan se mere her:

Skov og naturstyrelsen

Siden er nu også god til at finde seværdigheder og der er masser af nyttig viden om naturen