Salten vandmøllen

Stedet En gammel nedlagt vandmølle, der nu bliver brugt som dæmning.

Område Stedet ligger ved den flotte vej mellem Gammel Ry og Salten.

Vejviser Startstedet er Gammel Ry skole, Nyvej 1. Nulstil din triptæller. Kør ned gennem byen til der kommer en vej ind mod højre, trip 0,5 på skiltet står Salten 8. Drej ind af denne vej. Der kommer så køretur gennem noget af det flotteste natur her på egnen. Ved trip 5,9 er der to grusveje på venstre side, på nummerskiltet står der 18-20, fortsæt på asfaltvejen ned af bakken og ved trip 6,2 er der en lille parkeringsplads til venstre, lidt længere frem er der en bro med metalgelænder. Parker på parkeringspladsen.

Gå ind af grusvejen fra parkeringspladsen. Der kommer efter en 300 meter et stort åbent stykke til højre, gå videre til grusstien går ned af en bakke, der er en halv meter høje kanter på begge sider. Så er der et smalt dybt åbent stykke mod højre. Efter dette er der en lille sti ind til højre, for enden af stien ligger vandmøllen.
Hvis du fortsætter med strømmen ned gennem kløften kommer du til tårnet, det er et forfaldent murstenstårn som stikker 3-4 meter op over bækken, hvad det er blevet brugt til ved jeg ikke. Det er ikke nemt at gå langs bækken fra vandmøllen, så hvis du går op gå grusstien igen og drejer mod højre, skal du gå til græsset til højre bliver smallere. På det smalleste sted skal du gå mod højre og ned af skråningen, nu kan du se tårnet i bunden af kløften. Stien langs bækken er nu bedst.
Fortsæt af grusvejen for at komme ned til søen, hvor den deler sig skal du dreje til venstre og når du kommer ind i skoven igen kommer du til et bådehus. Bag ved bådehuset er der et stort område med rodendendon og kristtjørn, der må være nogen der engang har smidt dem der og så har de nok spredt sig.

Fortsæt af grusvejen til du kommer ud af skoven, du kommer nu ud på et åbent område og passer et ganske flot “slot”. Fortsæt af vejen så du kommer ind i et stykke skov igen. Til sidst ender du ved de to grusveje med skiltet 18-20 og er ude på asfaltvejen. Drej til venstre ned af bakken og du kommer tilbage til parkeringspladsen.

Popularitet Jeg har aldrig mødt nogen i nærheden af vandmøllen og der er ingen friske fodspor i jorden omkring, så chancen for at møde andre mennesker her er meget lille. Da møllen ligger skjult af træerne vil de fleste nok gå forbi uden at opdage den. Så du er typen der kan lide at sidde i alene i skoven og stresse af, er dette lige stedet. Jeg vil ønske at jeg kom fra denne egn og havde leget der som barn, sikke eventyr og opdagelsesrejser der kunne gøres her.

Adgangsvej Hele turen foregår på en god grusvej, det er kun de sidste 10 meter til selve møllen der går gennem tæt skov.

Længde Hele ruten er vel en 3-4 kilometer.

Vurdering I kløften er der en slags fortryllet stemning, selvom der kun er en halv kilometer til parkeringspladsen med bilen, føles det som om man er langt væk fra alting, og er ude i den store vildmark. Det eneste der er at høre er vandets brusen. Luften er meget fugtig og om sommeren er der helt tropeagtigt dernede. Lige før møllen er der et lavvandet sumpområde, her er der små fisk der farer rundt når man stamper i jorden.

Opdagelsen Jeg fandt stedet ved et tilfælde i 1995, jeg var ude med hundene og da jeg som altid har svært ved at holde mig til de store stier gik jeg hen til træerne, der står i hver side af kløften, efter en tur op og ned af kløften var jeg sikker, dette er et af mine hemmelige steder.

Andet at se På vejen fra Gammel Ry til vandmøllen er der masser af skoveveje som bare venter på at blive udforsket. Dette er et område man kunne bruge en hel sommerferie på at undersøge og jeg tror faktisk ikke engang det var nok.


Annonce

Der er nu 10 websteder til at gøre hverdagen lidt nemmere.

 

Par energi

Hilsen
Lars fra hemmeligesteder.dk

lessto.dk