Hemmeligesteder

Vestbirk søernes historie
Vestbirk søernes historie

Jeg har planlagt at lave en længere video om historien bag Vestbirk søerne, det er faktisk en rigtig spændende historie om hvordan et samfund blev til.


Mange tak for de mails jeg har fået med nye oplysninger.

Var forbi Vestbirksøerne og brugte regnvejrs dagen til at google nye oplysninger.

Det forløbelige manuskript blev sådan her.


image/40/P1010107-small.JPG
×
Historien om vestbirksøerne.

Den første industri var Bredvad mølle som var ejet af munkene fra Voerkloster fra år 1400, den malede korn. Senere malede den malt til øl brygning. Fra slutningen af 1600 tallet blev det til en stampemølle hvor uld blev hamret sammen så det blev til stof.

I 1850 oprettede Christian Fischer garn og trikotage fabrikken som brugte en vandmølle til at trække væve og symaskiner.

Der var ansat 70-80 medarbejdere hvor nogen boede i barakker. Der blev også opført nye huse til arbejderne i Træden, Gammelstrup og Vestbirk.

I år 1900 blev Gammelstrup teglværk dannet og byerne omkring voksede sig endnu større.

Det var sådan industrien kom til Vestbirk egnen og det må have været et driftigt sted. Samtidig kom jernbanen mellem Horsens og Bryrup hvor der blev anlagt et trinbræt i Gammelstrup.

Christian Fischer gik på pension i slutningen af 1800 tallet og den nye ejer af trikotagefabrikken betalte 10.000 kroner for få lavet en lille station i Gammelstrup, så de vidste hvor vigtig togforbindelsen var.

I 1920 brændte trikotagefabrikken og der var kun få bygninger tilbage. Men da det var omkring første verdenskrig var det svært at få kul og brændstof til de store kraftværker, så det blev besluttet at lave et vandrevet kraftværk hvor fabrikken lå.

Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg købte bygningerne og opførte vandkraften i årene 1922-1924.

Fra 1972 blev bygningerne omkring vandkraften solgt til privat beboelse.

I 1979 købte Skov- og Naturstyrelsen i vandkraften og driver det nu som et arbejdende museum.

Et vandkraftværk kræver jo et stort vandbassin så der er stabil vandforsyning hele året.

Lavningerne i landskabet blev til Bredvadsø, Nadalsø og Vestbirksø, der blev gravet en kanal mellem Bredvadsø og Nadalsø, lige ved campingpladsen. Så blev der gravet en kanal mellem Nadalsø og Vestbirk sø. Fra Vestbirk sø blev der gravet en lang kanal til elkraften. Det er en imponerende kanal da den ligger på en skråning og der må være flyttet meget jord. For at drive turbinen skulle der være et fald på 10 meter og det tog også 120 mand flere år at grave kanalerne.

Det naturlige forløb for Gudenåen var lige gennem Bredvadsø, under den genfundne bro og til sidst ned til trikotage fabrikken. Men i bunden af Bredvadsø blev der bygget en sluse så vandet ikke kunne følge forløbet under broen.

Den 27. november 1924 blev slusen lukket og hurtigt blev Bredvadsø og Nadalsø dannet. Den 2. december 1924 var Vestbirk sø dannet og vandet flød i det nye løb ned til elkraften.

Det gamle løb af Gudenåen endte med at være en lille å. Dette medførte at den genfundne bro blev tildækket i 1925 da der jo ikke rigtig var noget vand og at sporvidden skulle udvides.

I 1990rene blev der dannet et nyt forløb af det oprindelige løb i forbindelse med et EU vandmiljø projekt, det betød at der kom meget mere vand i det oprindelige løb og så manglede elkraften vand. Dette blev dog løst ved at udskifte turbinen til en mere effektiv model.

Som den del af et nyt EU vandprojekt blev broen fritlagt i 2014 og blev til den genfundne bro.
Dette projekt gjorde at næsten alt vandet blev ledt gennem det gamle forløb og vandkraften nu ikke har vand nok til at drive turbinen mere.

Fremtiden for elkraften er uvis, men der er flere lokale grupper som arrangerer koncerter og planlægger at lave elkraften til et rekreativt område.

Der er en model af elkraften i Legoland, så den bliver ikke helt glemt.

Det står heller ikke så godt til med Vestbirk søerne da den lille vandmængde måske ikke er nok til at holde dem vandfyldte, de kan ende med at være moseområder. Alt dette afhænger af politik og EU.

Fisk og dyr har fået det godt, det anslås at mængden af ørreder i Mossø og Gudenåen på denne strækning vil stige med 1000%. En anden ting er at denne strækning nu er fremtidssikret mod klimaændringer som måske vil føre mere regn med sig. Kanalerne, det gamle forløb og vandkraften ville sikkert ikke kunne håndtere så meget vand uden oversvømmelser.

I virkeligheden drejer det sig jo nok om at man i gamle dage opdæmmede Gudenåen for at få energi, tjene penge og producere ting. Dette var til stor skade for dyr og naturen. Nu har vi ikke brug for vandkraft mere og vi giver området tilbage til naturen så Gudenåen kan reparere og genskabe sig til tiden før 1850.
Geo: 55.96931600, 9.70519700

Adresse:Sted Om

Ferup Sø
184.156 sidebesøg i 2019En sø langs vandreruten Troldhedestien, som er anlagt på de nedlagte jernbanespor fra Troldhedebanen. Jernbanen blev nedlagt i 1968.

Bunkers ved lystbådehavnen, Århus
84.802 sidebesøg i 2019Lidt uhyggelige rør, der fungerede som beskyttelsesrum.

Den genfundne bro - Vestbirk
50.023 sidebesøg i 2019Da jeg bor lige i nærheden af broen, havde jeg mulighed for at følge udgravningen af broen hver eneste dag. Det var spændende at se hvordan den langsomt dukkede frem.

Øm Kloster Museum
37.848 sidebesøg i 2019Øm kloster blev dannet i 1172 af Cistercienser munke. Det blev en kæmpe herregård med masser af jord til. Ved reformationen i 1536 mistede de deres besiddelser og klosteret blev lukket i 1560.

Skanderborg Dal
21.213 sidebesøg i 2019Skanderborg ,Legårdsvej. Spændende dal.

Jættestuen Grønhøj, Horsens
19.962 sidebesøg i 2019Jættestuen er en gravhøj fra ca. 3200 f. Kr.

Den blev først udgravet i 1832, men det gik helt galt da en af de store dæksten i loftet faldt ned. Der var to inde i kammeret, som lige med nød og næppe slap ud.

Næste forsøg blev gjort i 1940, hvor alt gik som det skulle. Jættestuen blev restaureret og er stadig flot og der falder nok ikke flere sten ned.

Svanesøen, Skanderborg
14.630 sidebesøg i 2019En flot tur rundt om søen, som starter mellem huse og ender dybt inde i skoven.

Økologiens Have i Odder
13.647 sidebesøg i 2019Økologiens have i Odder er rigtig hyggelig med en lille cafe, masser af blomster, bier, geder, får, æsler og et par grise.

Ejer baunehøj, Skanderborg
9.223 sidebesøg i 2019Det er nok ikke det mest hemmelige sted, men der er ret hyggeligt og der plejer ikke at være så mange besøgende. Det er et af de højeste steder i Danmark med 170,35 meter. Turen til højre for Ejer Bavnehøj går til Møllehøj 170,86 meter, som er det højeste sted vi har i flade Danmark.

Høgdal Silkeborg
8.056 sidebesøg i 2019En gammel gård som Silkeborg kommune overtog i 1976 og drives af frivillige.

Gammel Ry flyveplads
7.950 sidebesøg i 2019En sti som går gennem tæt skov lige der hvor hovedkvarteret for Tyskernes bunkers lå. Der er masser af gode steder i området, men denne sti er helt speciel.

Uldum Kær
7.748 sidebesøg i 2019Som en del af projektet med at finde træstier i Østjylland var vi i Uldum kær. Det var ikke en let opgave at finde dem når man ikke kender området.

Skovsnogen Kibæk, Herning
7.656 sidebesøg i 2019Et kunstprojekt med masser af kunstnere som har lavet opstillinger i skoven. Virkeligt spændende og et rigtigt godt udflugtsmål. Turen går gennem skov og eng. En rigtig god gåtur på 3-4 kilometer. Der kan nemt være 100 meter mellem hvert kunstværk.

Tårnet Priorslykkevej, Horsens
6.896 sidebesøg i 2019En dag vi kørte hjem fra Horsens kom jeg til at se et tårn i skovkanten. Vi har kørt der masser af gange da Horsens er den nærmeste by og faktisk den by jeg er født og vokset op i. Det var et hemmeligt sted med det tårn, det kunne jeg se.

Borre Knob, Juelsminde
6.696 sidebesøg i 2019Det er en tange som går langt ud i Horsens fjord. Næsten helt ud til Alrø. Parker lige efter konferencecentret. Der er en fin parkeringsplads.

Ravningbroen, Vejle ådal
6.636 sidebesøg i 2019En gammel vikingebro over mosen.

Bunkere ved Gammel Ry
6.352 sidebesøg i 2019I skoven ved den gamle flyveplads lige syd for Gammel Ry er der en del bunkere fra 2. verdenskrig. Det er et utroligt flot område med masser af gode vandreture.

Sukkertoppen Gammel Ry
6.155 sidebesøg i 2019En lang bakkekam med en fantastisk udsigt og en kæmpe skov.

Løvehovedet Stensballeskov, Horsens
5.708 sidebesøg i 2019Et specielt sted dybt inde i Stensballe skov. Løvehovedet har helt sikkert prydet en reguleringsmekanisme til den lille vandmølle som har kørt ved den opdæmmede sø.

Sletterhage Fyr, Djursland
5.660 sidebesøg i 2019Et velbesøgt sted, men alligevel gemte det hemmeligheder i den gamle betontunnel.

Klostermølle ved Gammel Ry
5.391 sidebesøg i 2019Den gamle papirfabrik

Snepstrup kirkesti
5.354 sidebesøg i 2019Den renoverede stil mellem Sneptrup Præstegård og Ovsted Kirke. Virkelig flot natur og der er træstier!!

Ravnsø, Ry
5.203 sidebesøg i 2019En rigtig fin badesø midt i skoven.

Ebeltoft By, Djursland
5.111 sidebesøg i 2019Ebeltoft er en spændende by med masser af små gader hvor husene er gamle og skæve. Der er en lang gågade med masser af turistfælder og spisesteder. Alligevel er her utroligt hyggeligt. Så elsker hele byen stokroser. Byen er centrum for alle sommerhuse, campingpladser og turister som besøger Djursland.

Gejsdalstien, fra Lerbæk Møllevej, Vejle
5.060 sidebesøg i 2019En god tur gennem et fladt landskab, så går det stejlt nedad til en masse træstier og broer. Stien går helt fra Vejle til Jelling. I nærheden er også et af Danmarks eneste hårnålesving.

Enigma maskinen i Skanderborg
5.042 sidebesøg i 2019Dybt inde i skoven fandt vi to store underjordiske bunkere. Den ene indeholdt en vaskeægte tysk Enigma kodemaskine.

Purhøj nordsiden Horsens
4.904 sidebesøg i 2019En sti der går på nordvestsiden af Purhøj, stien snor sig gennem tæt skov, op ad siden på bakken og ender ved foden igen.

Sumpstien Skanderborg
4.746 sidebesøg i 2019Bag ved rensningsanlægget er der en flot skov. Kør ind ad vejen ved rensningsanlægget. Hold til højre på det åbne område for enden af vejen. Så er der en skovbom og en hundeskov lige efter.

Rosenvold Klitlandskabet, Stouby
4.658 sidebesøg i 2019Et engområde tæt ved stranden, her veksler naturen mellem skov, eng og noget som kunne ligne klitter med marehalm.

Funder ruin, Silkeborg
4.484 sidebesøg i 2019Hindbærdal skov. Resterne af en vinkælder fra et sommerhus bygget i starten af år 1900.

Troensø Horsens fjord
4.479 sidebesøg i 2019“Øen” er en sandbanke som har dannet sig i de sidste 50 år. I 2011 var øen så stor og med planter at den kunne kaldes en rigtig ø.

Møgelkol Voerladegaard
4.450 sidebesøg i 2019Flot skov lige ned til Mossø. Møgelkol er udsigtspunktet med udsigt over det meste af søen. Meget bakket og stejl tur.

Gammelstrup Slusen
4.417 sidebesøg i 2019Stedet er en ret stor sø som ligger skjult inde i skoven. Der er en næsten jungleagtig skov langs med Gudenåen og der er en flot sluse ved søen.

Cykeltur Nørrestrand Horsens
4.061 sidebesøg i 2019Flot cykeltur fra Nordre strandvej gennem kolonihavehuse og sivskov.

Træskohage fyrtårn, Stouby
3.878 sidebesøg i 2019Et flot nedlagt fyrtårn på nordsiden af Vejle fjord.

Den Uendelige Bro, Århus
3.833 sidebesøg i 2019En cirkelformet bro ud i havet, nær Tangkrogen.

Salten Vandmøllen i skoven
3.753 sidebesøg i 2019En gammel nedlagt vandmølle, der før blev brugt som dæmning.
Desværre er meget faldet sammen så der nu kun er en bæk, men vejen gennem slugten er ret fantastisk.

Eftersøgning af den hellige kilde, Gammel Ry
3.715 sidebesøg i 2019Den hellige kilde i Ry? På en af vores ture talte vi med en kæmpe viking med flettet skæg, han fortalte at ham og konen tit tog til den hellige kilde i Ry for at fylde flasker med kildevand så de havde et lager at drikke. Det er måske Sankt Sørens kilde ved Sankt Sørens Kirke? Eller kan det være en anden?

Flot dal mellem rigmandvillaerne, Vejle
3.530 sidebesøg i 2019En lille skov som starter mellem husene og ender ved kirken. Det ligger tæt på en af Vejles stejleste veje, Stampesvej.

Udsigtspunkt ved Sukkertoppen
3.518 sidebesøg i 2019Udsigten findes i den anden ende af bakkekammen hvor Sukkertoppen er. Det er et punkt højest oppe på bakken med helt frit udsyn over Mossø.

Kongens bro, Silkeborg
3.505 sidebesøg i 2019Et sted hvor man kan gå på en bro under en bro! Hvis du går under broen kommer du ud på trækstien mellem Silkeborg og Randers. Det er en lang sti som i gamle dage blev brugt til at trække både gennem åen. Bådene blev trukket med heste eller håndkraft. Der der masser af både nye og gamle træstier gennem det sumpede område.

Vestbirk søernes historie
3.330 sidebesøg i 2019Jeg har planlagt at lave en længere video om historien bag Vestbirk søerne, det er faktisk en rigtig spændende historie om hvordan et samfund blev til.
Mange tak for de mails jeg har fået med nye oplysninger. Var forbi Vestbirksøerne og brugte regnvejrs dagen til at google nye oplysninger. Det forløbelige manuskript blev sådan her.

Vestbirk Søerne
3.222 sidebesøg i 2019Et stykke ud af Naturstien mellem de kunstige søer ved Vestbirk. Det er ikke nogen særlig lang tur, men ganske god alligevel.

Harteværket, Kolding
3.057 sidebesøg i 2019Et aktivt vandkraftværk med et oplevelsescenter.

Stenbjerg landingsplads
3.015 sidebesøg i 2019Et ikonisk sted som bare skal besøges når man er på vestkysten.

Kongens Kær, Vejle
3.000 sidebesøg i 2019Et flot område lige uden for Vejle, på vej mod Billund.

Grejsdal stien mellem Vejle og Jelling
2.920 sidebesøg i 2019I 2017 åbnede grejsdalstien hvor der kan vandres mellem Vejle og Jelling. Det er også muligt at tage korte ture på stien. Vi var med til invigelsen og der var en masse mennesker og mudder.

Ulvedalen, Horsens
2.836 sidebesøg i 2019En nedlagt grusgrav som nu er udlagt som naturområde.

Mossø, en lille badestrand.
2.716 sidebesøg i 2019På østsiden af Mossø findes en hyggelig lille badestrand.

Den lange trappe, Fyenshoved
2.456 sidebesøg i 2019En trappe op til en fantastisk udsigt over hele Fyenshoved.

Stenhøj Strand mod venstre
2.332 sidebesøg i 2019En flot stenstrand med meget stejle skrænter.

Vestbirk vandkraftværk
2.315 sidebesøg i 2019Et vandkraftværk som stadig producerer strøm og selve gåturen til det er ganske god. Der er vist rundture nogle gange, men man kan altid se de gamle dynamoer og målere ved at se ind af vinduerne. Især udløbet under værket ser flot ud med det brusende vand.

Fingerhav Bollerskov, Horsens
1.500 sidebesøg i 2019En lille tange som går ud i Horsens fjord.

Fugletårnet Snaptun
1.472 sidebesøg i 2019Fugletårnet blev indviget i 2018 og er bygget rundt om et stort bøgetræ. Her er udsigt over havnen, Alrø og Hjarnø.

Chr. Winthers Sti, Holte
1.294 sidebesøg i 2019Træstier langs med søbredden.

Lyng og gyvel landskab mod den lille bro, Hærvejen.
1.014 sidebesøg i 2019En god tur ad smalle stier i et meget bakket landskab.

Solsystemet på Bollerstien, Horsens
833 sidebesøg i 2019I starten af stien er solen. Længere ude af stien kommer alle planeterne. Det giver virkelig et godt indblik i hvor stort vores solsystem egentlig er.

Strandparken, Horsens ved Næsset
630 sidebesøg i 2019En lille strand hvor der sjældent er ret mange mennesker. Parken er en del af den gamle badeanstalt som var der indtil 1973.

Bygholm Enge, Horsens
615 sidebesøg i 2019En tur gennem engen, under motorvejen hvor man går på en bro under en bro og til sidst gennem en mindre tunnel under motorvejen. Flot naturområde, det larmer helt vildt fra motorvejen. Men hvis du kan ignorere støjen er det en rigtig god tur.

Sangstrup Klint, Djursland
549 sidebesøg i 2019En kystlinje med stejle kalkvægge.

Gudestenen, Bøgebjerg Strand
510 sidebesøg i 2019En stor sten i vandkanten med skålformede fordybninger fra stenalderen.

Dyrehaven, Vejle
450 sidebesøg i 2019Dyrehaven i Vejle er speciel, da man kan køre gennem i bil.

Marsvine safari, Kerteminde
421 sidebesøg i 2019Fjord&Bælt i Kerteminde har i sommerperioden Marsvine Safari. Det går stærkt i gummibåden som sejler 50 knob.

Jættestuen Mårhøj, Fyens Hoved
403 sidebesøg i 2019Gravhøjen Mårhøj er den største og mest velbevarede på fyn.

Store blåkilde, Arden
399 sidebesøg i 2019En ret stor kilde med azur blåt vand.

Fyenshoved
385 sidebesøg i 2019Tur ud til den yderste spids på Fyenshoved

Boller slotspark, Horsens
380 sidebesøg i 2019Haven passes af frivillige og har både park, Japansk have og en lægeurte have.

Haurum Søsten, Uldum
360 sidebesøg i 2019En af de største sten i Danmark. 10 meter i omkreds og 2 meter høj. Det siges at det kun er halvdelen som er over jorden.

Norsminde havn
355 sidebesøg i 2019Hyggelige lille havn med en flot strand længere ude.

Panoramaruten Mariager Fjord
353 sidebesøg i 2019Vandretur mellem Hobro og Bramslev Bakker. Der kan vælges at gå den ene eller den anden vej. Ruten blev i 2016 certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. Turen er 10 kilometer lang og ender tilbage på parkeringspladsen. OBS: Turen går igennem marker med får og køer.

Egebjerg Sø, Horsens
310 sidebesøg i 2019En flot sø med sluser og et langt snoet å løb. Den øvre sti er mest spændende, der er stejlt ned og smalle stier.

Elleskovstien, Hørsholm
270 sidebesøg i 2019En træsti gennem det sumpede område ned mod Sjælssø.
Steder som ikke er udforsket endnu.

Hvis du kommer forbi må du meget gerne sende foto og beskrivelser til os.

Hjælp med at få hemmeligesteder til at dække hele Danmark.
Ikke udforsket sted Om

Vikinge center Fyrkat
3.216 sidebesøg i 2019Biletter købes i Fyrkatcentret og der kan herefter køres til ringborgen. I centret kan der prøves ringbrynje og vikingetøj. Link til Fyrkat

Lemvig Sødal
1.476 sidebesøg i 2019Et istidslandskab med dybe kanaler.

Sejltur med turbåden Svanen, Hobro
1.193 sidebesøg i 2019
Helenes Hus på Ørre hede, Herning
1.092 sidebesøg i 2019Et gammelt fattighus som blev opført i 1816 til at huse kæltringen Johannes Axelsen og hans familie. Huset er nu et lille museum. Det blev til et lille samfund med 5 huse der blev kaldt Sammelstedby. Ifølge ordbogen er en kæltring en vagabond, fræk, ussel eller utiltalende person, alt i alt en slyngel. Det kan tilføjes skurk, forbryder, svindler, stymper, bandit og skvat, slapsvans, pleaser, skvatfigur, skvatmikkel, tøffelhelt, vatpik pjalt, nathue, nidding, usling, pjok, s

Kridtgraven, Ålborg
769 sidebesøg i 2019En kridtgrav fra Ålborg Portland Cementfabrikken.

De 6 glemte kæmper, København
500 sidebesøg i 2019Kæmperne findes i Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund og Høje Taastrup. Alle er placeret hvor der er specielt flot natur. Alle kæmperne er lavet af genbrugstræ. Link

Kyststien mellem Snaptun og Juelsminde
327 sidebesøg i 2019
Søby Brunkulsmuseum321 sidebesøg i 2019
Tirpitz museet i Blåvand
273 sidebesøg i 2019Et bunker Musæum hvor meget er kapslet ind i glas. Den kendte arkitekt Bjarke Ingels har været involveret i projektet

Sti mellem Nexø og Balka, Bornholm
222 sidebesøg i 2019
Kongernes Jelling
215 sidebesøg i 2019
Bindeballe Købmandsgård
208 sidebesøg i 2019
Runkenbjerg, Vejleådal
197 sidebesøg i 2019
Gyldensten strand, Bogense
177 sidebesøg i 2019
Cykeltur jernbanestien fra Vejle til Bindeballe
146 sidebesøg i 2019
Verdenskortet ved Klejtrup Sø
125 sidebesøg i 2019Du kan tilmelde dig til vores nyhedsbrev, så får du en mail hver gang der kommer et nyt sted på siden.
Vil du sende dette hemmeligested til dine gode venner?


Kender du et hemmeligt sted, må du meget gerne dele det med mig. Du må også gerne bare skrive en besked hvis du har lyst.

Hemmeligesteder er skabt med en skabelon fra lessto pagegenerator
Den hurtige måde at lave en flot hjemmeside på.

  • Ingen kodning, nem vedligholdelse.
  • Mobilvenlig, SEO optimeret.
  • Automatisk oversigtsside.
  • Udviklet i Danmark, dansk support.
  • Ubegrænset antal sider og billeder.

Vil du også lave en nem hjemmeside.

Skriv dine oplysninger, så tager vi en snak om din hjemmeside.
lessto af eget af mig, Lars Svane fra hemmeligesteder.


Siden bruger cookies til at spore visninger