Vestbirk søernes historie


Vestbirk søernes historie

Jeg har planlagt at lave en længere video om historien bag Vestbirk søerne, det er faktisk en rigtig spændende historie om hvordan et samfund blev til.


Mange tak for de mails jeg har fået med nye oplysninger.

Var forbi Vestbirksøerne og brugte regnvejrs dagen til at google nye oplysninger.

Det forløbelige manuskript blev sådan her.


Annonce. Hjælp hemmeligesteder.dk med at komme ud og finde flere steder. Reklamer her er kun fra mig og min webshop monbjergpil.dk

19,95 for et medlemskort, medarbejderkort eller adgangskort. Brug dit eget design fra mine skabeloner.

Vi trykker plastik kort i farver. Formatet er ID kort 5 x 8 cm. Kortet er lamineret og meget holdbart.

Vælg dit eget design eller tag udgangspunkt i vores skabeloner.

Med venlig hilsen
Lars fra hemmeligesteder.dk

19,95 for et medlemskort, medarbejderkort eller adgangskort. Brug dit eget design fra mine skabeloner.

Vi trykker plastik kort i farver. Formatet er ID kort 5 x 8 cm. Kortet er lamineret og meget holdbart.

Vælg dit eget design eller tag udgangspunkt i vores skabeloner.

Med venlig hilsen
Lars fra hemmeligesteder.dkimage/40/P1010107-small.JPG
×
Historien om vestbirksøerne.

Den første industri var Bredvad mølle som var ejet af munkene fra Voerkloster fra år 1400, den malede korn. Senere malede den malt til øl brygning. Fra slutningen af 1600 tallet blev det til en stampemølle hvor uld blev hamret sammen så det blev til stof.

I 1850 oprettede Christian Fischer garn og trikotage fabrikken som brugte en vandmølle til at trække væve og symaskiner.

Der var ansat 70-80 medarbejdere hvor nogen boede i barakker. Der blev også opført nye huse til arbejderne i Træden, Gammelstrup og Vestbirk.

I år 1900 blev Gammelstrup teglværk dannet og byerne omkring voksede sig endnu større.

Det var sådan industrien kom til Vestbirk egnen og det må have været et driftigt sted. Samtidig kom jernbanen mellem Horsens og Bryrup hvor der blev anlagt et trinbræt i Gammelstrup.

Christian Fischer gik på pension i slutningen af 1800 tallet og den nye ejer af trikotagefabrikken betalte 10.000 kroner for få lavet en lille station i Gammelstrup, så de vidste hvor vigtig togforbindelsen var.

I 1920 brændte trikotagefabrikken og der var kun få bygninger tilbage. Men da det var omkring første verdenskrig var det svært at få kul og brændstof til de store kraftværker, så det blev besluttet at lave et vandrevet kraftværk hvor fabrikken lå.

Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg købte bygningerne og opførte vandkraften i årene 1922-1924.

Fra 1972 blev bygningerne omkring vandkraften solgt til privat beboelse.

I 1979 købte Skov- og Naturstyrelsen i vandkraften og driver det nu som et arbejdende museum.

Et vandkraftværk kræver jo et stort vandbassin så der er stabil vandforsyning hele året.

Lavningerne i landskabet blev til Bredvadsø, Nadalsø og Vestbirksø, der blev gravet en kanal mellem Bredvadsø og Nadalsø, lige ved campingpladsen. Så blev der gravet en kanal mellem Nadalsø og Vestbirk sø. Fra Vestbirk sø blev der gravet en lang kanal til elkraften. Det er en imponerende kanal da den ligger på en skråning og der må være flyttet meget jord. For at drive turbinen skulle der være et fald på 10 meter og det tog også 120 mand flere år at grave kanalerne.

Det naturlige forløb for Gudenåen var lige gennem Bredvadsø, under den genfundne bro og til sidst ned til trikotage fabrikken. Men i bunden af Bredvadsø blev der bygget en sluse så vandet ikke kunne følge forløbet under broen.

Den 27. november 1924 blev slusen lukket og hurtigt blev Bredvadsø og Nadalsø dannet. Den 2. december 1924 var Vestbirk sø dannet og vandet flød i det nye løb ned til elkraften.

Det gamle løb af Gudenåen endte med at være en lille å. Dette medførte at den genfundne bro blev tildækket i 1925 da der jo ikke rigtig var noget vand og at sporvidden skulle udvides.

I 1990rene blev der dannet et nyt forløb af det oprindelige løb i forbindelse med et EU vandmiljø projekt, det betød at der kom meget mere vand i det oprindelige løb og så manglede elkraften vand. Dette blev dog løst ved at udskifte turbinen til en mere effektiv model.

Som den del af et nyt EU vandprojekt blev broen fritlagt i 2014 og blev til den genfundne bro.
Dette projekt gjorde at næsten alt vandet blev ledt gennem det gamle forløb og vandkraften nu ikke har vand nok til at drive turbinen mere.

Fremtiden for elkraften er uvis, men der er flere lokale grupper som arrangerer koncerter og planlægger at lave elkraften til et rekreativt område.

Der er en model af elkraften i Legoland, så den bliver ikke helt glemt.

Det står heller ikke så godt til med Vestbirk søerne da den lille vandmængde måske ikke er nok til at holde dem vandfyldte, de kan ende med at være moseområder. Alt dette afhænger af politik og EU.

Fisk og dyr har fået det godt, det anslås at mængden af ørreder i Mossø og Gudenåen på denne strækning vil stige med 1000%. En anden ting er at denne strækning nu er fremtidssikret mod klimaændringer som måske vil føre mere regn med sig. Kanalerne, det gamle forløb og vandkraften ville sikkert ikke kunne håndtere så meget vand uden oversvømmelser.

I virkeligheden drejer det sig jo nok om at man i gamle dage opdæmmede Gudenåen for at få energi, tjene penge og producere ting. Dette var til stor skade for dyr og naturen. Nu har vi ikke brug for vandkraft mere og vi giver området tilbage til naturen så Gudenåen kan reparere og genskabe sig til tiden før 1850.
Geo: 55.96931600, 9.70519700

Zoom ud for at se steder i nærheden, de blå knappenåle er hemmelige steder.

Adresse:
Sted Om

Rævehulerne, WOW PARK BillundNormalt finder man ikke et hemmeligt sted i en forlystelsespark, men det gjorde vi nu alligevel. WoW PARK er fint hvis man er 8 år og gerne vil op i trætoppene eller hoppe i trampolin. Hvis der skal mere til er rævehulerne et godt bud.

Vejle lystbådehavn
Den genfundne bro - VestbirkDa jeg bor lige i nærheden af broen, havde jeg mulighed for at følge udgravningen af broen hver eneste dag. Det var spændende at se hvordan den langsomt dukkede frem.

Jernhatten, EbeltoftEn bakke, 49 meter over havet med en fantastisk udsigt mod øen Hjelm. Turen går gennem skoven, på en smal sti på det højeste punkt og ned på stranden tilbage til parkeringspladsen.

Klostermølle ved Gammel RyDen gamle papirfabrik

Sangstrup Klint, DjurslandEn kystlinje med stejle kalkvægge.

Økologiens Have i OdderØkologiens have i Odder er rigtig hyggelig med en lille cafe, masser af blomster, bier, geder, får, æsler og et par grise.

Træskohage fyrtårn, StoubyEt flot nedlagt fyrtårn på nordsiden af Vejle fjord.

Enigma maskinen i SkanderborgDybt inde i skoven fandt vi to store underjordiske bunkere. Den ene indeholdt en vaskeægte tysk Enigma kodemaskine.

Moesgaard Herregård HavenVed siden af Moesgaard museum ligger den gamle herregård med en spændende have.

Høgdal SilkeborgEn gammel gård som Silkeborg kommune overtog i 1976 og drives af frivillige.

Syvårs søerne ved BillundRandbøl hede og Frederikshåbs plantage er et kæmpe område med masser af flot natur. Inge, tog på tur i området og her kommer hendes udforskning.

Store blåkilde, ArdenEn ret stor kilde med azur blåt vand.

Jættestuen Grønhøj, HorsensJættestuen er en gravhøj fra ca. 3200 f. Kr.

Den blev først udgravet i 1832, men det gik helt galt da en af de store dæksten i loftet faldt ned. Der var to inde i kammeret, som lige med nød og næppe slap ud.

Næste forsøg blev gjort i 1940, hvor alt gik som det skulle. Jættestuen blev restaureret og er stadig flot og der falder nok ikke flere sten ned.

Jul i det gamle mejeri, Torrild ved Odder.Stort fast julemarked, som både er kikset og fasinerende.

Vrads SandeEt stort lyngområde med gode stier og vejen som fører lige igennem landskabet.

Harteværket, KoldingEt aktivt vandkraftværk med et oplevelsescenter.

Gammelstrup SlusenStedet er en ret stor sø som ligger skjult inde i skoven. Der er en næsten jungleagtig skov langs med Gudenåen og der er en flot sluse ved søen.

Cykeltur Nørrestrand HorsensFlot cykeltur fra Nordre strandvej gennem kolonihavehuse og sivskov.

Ulvedalen, HorsensEn nedlagt grusgrav som nu er udlagt som naturområde.

Bunkers ved lystbådehavnen, ÅrhusLidt uhyggelige rør, der fungerede som beskyttelsesrum.

Ravningbroen, Vejle ådalEn gammel vikingebro over mosen.

Ravnsø, RyEn rigtig fin badesø midt i skoven. Men den er ved at blive lidt for populær!

Kongens Kær, VejleEt flot område lige uden for Vejle, på vej mod Billund.

Skovsnogen Kibæk, HerningEt kunstprojekt med masser af kunstnere som har lavet opstillinger i skoven. Virkeligt spændende og et rigtigt godt udflugtsmål. Turen går gennem skov og eng. En rigtig god gåtur på 3-4 kilometer. Der kan nemt være 100 meter mellem hvert kunstværk.

Mossø, en lille badestrand.På østsiden af Mossø findes en hyggelig lille badestrand.

Dyrehaven, VejleDyrehaven i Vejle er speciel, da man kan køre gennem i bil.

Voldene omkring FredericiaSpændende historie om voldene ved Fredericia. Lavet af vores lokale guide, Henning, tidligere voldmester.

Løvehovedet Stensballeskov, HorsensEt specielt sted dybt inde i Stensballe skov. Løvehovedet har helt sikkert prydet en reguleringsmekanisme til den lille vandmølle som har kørt ved den opdæmmede sø.

Søen bag Vrads station, BryrupBag Vrads station er der en flot sø og et kæmpe skovområde.

Sletterhage Fyr, DjurslandEt velbesøgt sted, men alligevel gemte det hemmeligheder i den gamle betontunnel.

Funder ruin, SilkeborgHindbærdal skov. Resterne af en vinkælder fra et sommerhus bygget i starten af år 1900.

Torsted dal, HorsensInde midt i bydelen Torsted ligger et aflangt grønt område. Størstedelen består af et regnvandsbassin, hvor der går heste og der er ikke offentlig adgang. Der er en fin sti hele vejen rundt om.

Hvidbjerg Strand, VejleEt klitområde i Østjylland, meget specielt.

Egebjerg Sø, HorsensEn flot sø med sluser og et langt snoet å løb. Den øvre sti er mest spændende, der er stejlt ned og smalle stier.

Snepstrup kirkestiDen renoverede stil mellem Sneptrup Præstegård og Ovsted Kirke. Virkelig flot natur og der er træstier!!

Bjørnegrotten i OdderI starten af 1800 var der en lille zoologisk have i skoven. Det var ejerene af herregården Rathlousdal som oprettede haven. Det blev til et udflugtssted for hele Odder by.

Elleskovstien, HørsholmEn træsti gennem det sumpede område ned mod Sjælssø.

Ebeltoft By, DjurslandEbeltoft er en spændende by med masser af små gader hvor husene er gamle og skæve. Der er en lang gågade med masser af turistfælder og spisesteder. Alligevel er her utroligt hyggeligt. Så elsker hele byen stokroser. Byen er centrum for alle sommerhuse, campingpladser og turister som besøger Djursland.

Den Uendelige Bro, ÅrhusEn cirkelformet bro ud i havet, nær Tangkrogen.

Sukkertoppen Gammel RyEn lang bakkekam med en fantastisk udsigt og en kæmpe skov.

Eftersøgning af den hellige kilde, Gammel RyDen hellige kilde i Ry? På en af vores ture talte vi med en kæmpe viking med flettet skæg, han fortalte at ham og konen tit tog til den hellige kilde i Ry for at fylde flasker med kildevand så de havde et lager at drikke. Det er måske Sankt Sørens kilde ved Sankt Sørens Kirke? Eller kan det være en anden?

Verdens Ende, Uldum kærGod gåtur rundt i Uldum kær. Der er masser af træstier og turen er nok 7-8 kilometer i alt. Kæmpe himmel og åbne vidder.

Beskyttelsesrum, Lunden HorsensHar du tænkt hvad der er under betontårnene på de gamle beskyttelsesrum?

Ferup SøEn sø langs vandreruten Troldhedestien, som er anlagt på de nedlagte jernbanespor fra Troldhedebanen. Jernbanen blev nedlagt i 1968.

Uldum KærSom en del af projektet med at finde træstier i Østjylland var vi i Uldum kær. Det var ikke en let opgave at finde dem når man ikke kender området.

Troensø Horsens fjord“Øen” er en sandbanke som har dannet sig i de sidste 50 år. I 2011 var øen så stor og med planter at den kunne kaldes en rigtig ø.

Fyel badesø, ØstbirkEn helt ny badesø er skabt i grusgravene mellem Østbirk og Vorvadsbro.

Borre Knob, JuelsmindeDet er en tange som går langt ud i Horsens fjord. Næsten helt ud til Alrø. Parker lige efter konferencecentret. Der er en fin parkeringsplads.

Øm Kloster MuseumØm kloster blev dannet i 1172 af Cistercienser munke. Det blev en kæmpe herregård med masser af jord til. Ved reformationen i 1536 mistede de deres besiddelser og klosteret blev lukket i 1560.

Strandparken, Horsens ved NæssetEn lille strand hvor der sjældent er ret mange mennesker. Parken er en del af den gamle badeanstalt som var der indtil 1973.

Chr. Winthers Sti, HolteTræstier langs med søbredden.

Jættestuen Mårhøj, Fyens HovedGravhøjen Mårhøj er den største og mest velbevarede på fyn.

Kongens bro, SilkeborgEt sted hvor man kan gå på en bro under en bro! Hvis du går under broen kommer du ud på trækstien mellem Silkeborg og Randers. Det er en lang sti som i gamle dage blev brugt til at trække både gennem åen. Bådene blev trukket med heste eller håndkraft. Der der masser af både nye og gamle træstier gennem det sumpede område.

Trelde Næs, FredericiaTrelde Næs er et godt udflugtsmål. Der er badestrand og gode stier ind i skoven. På højre side af næsset er der stejle skråninger og masser af væltede træer.

Svanesøen, SkanderborgEn flot tur rundt om søen, som starter mellem huse og ender dybt inde i skoven.

Stenbjerg landingspladsEt ikonisk sted som bare skal besøges når man er på vestkysten.

Bakkelunden, HorsensEngang var det byens losseplads, nu er det lavet til et rekreativt område. Der er en god legeplads for både små og store børn. En lille tarzan bane er det også blevet til. Den kan sagtens bruges af voksne.

Vestbirk vandkraftværkEt vandkraftværk som stadig producerer strøm og selve gåturen til det er ganske god. Der er vist rundture nogle gange, men man kan altid se de gamle dynamoer og målere ved at se ind af vinduerne. Især udløbet under værket ser flot ud med det brusende vand.

Panoramaruten Mariager FjordVandretur mellem Hobro og Bramslev Bakker. Der kan vælges at gå den ene eller den anden vej. Ruten blev i 2016 certificeret som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. Turen er 10 kilometer lang og ender tilbage på parkeringspladsen. OBS: Turen går igennem marker med får og køer.

Tårnet Priorslykkevej, HorsensEn dag vi kørte hjem fra Horsens kom jeg til at se et tårn i skovkanten. Vi har kørt der masser af gange da Horsens er den nærmeste by og faktisk den by jeg er født og vokset op i. Det var et hemmeligt sted med det tårn, det kunne jeg se.

Fugletårnet SnaptunFugletårnet blev indviget i 2018 og er bygget rundt om et stort bøgetræ. Her er udsigt over havnen, Alrø og Hjarnø.

Marsvine safari, KertemindeFjord&Bælt i Kerteminde har i sommerperioden Marsvine Safari. Det går stærkt i gummibåden som sejler 50 knob.

Halloween Græskar BrædstrupI efterårsferien er der hvert år en kæmpe mark med pluk selv græskar. Det er i området omkring Brædstrup. Stedet skifter lidt for ikke at dyrke det samme på marken hvert år.

Grejsdal stien mellem Vejle og JellingI 2017 åbnede grejsdalstien hvor der kan vandres mellem Vejle og Jelling. Det er også muligt at tage korte ture på stien. Vi var med til åbningen og der var en masse mennesker og mudder.

Gudestenen, Bøgebjerg StrandEn stor sten i vandkanten med skålformede fordybninger fra stenalderen.

Skanderborg DalSkanderborg ,Legårdsvej. Spændende dal.

Møgelkol VoerladegaardFlot skov lige ned til Mossø. Møgelkol er udsigtspunktet med udsigt over det meste af søen. Meget bakket og stejl tur.

Stenhøj Strand mod venstreEn flot stenstrand med meget stejle skrænter.

Lyngbakkerne ved Gammel RyeEt flot sted til en gåtur med familien. Lyngbakkerne ligger lige uden for Gammel Rye.

Broen bag Ry marinaEn lille tur i området bag Ry marina

Ejer baunehøj, SkanderborgDet er nok ikke det mest hemmelige sted, men der er ret hyggeligt og der plejer ikke at være så mange besøgende. Det er et af de højeste steder i Danmark med 170,35 meter. Turen til højre for Ejer Bavnehøj går til Møllehøj 170,86 meter, som er det højeste sted vi har i flade Danmark.

Flot dal mellem rigmandvillaerne, VejleEn lille skov som starter mellem husene og ender ved kirken. Det ligger tæt på en af Vejles stejleste veje, Stampesvej.

Udsigtspunkt ved SukkertoppenUdsigten findes i den anden ende af bakkekammen hvor Sukkertoppen er. Det er et punkt højest oppe på bakken med helt frit udsyn over Mossø.

Sumpstien SkanderborgBag ved rensningsanlægget er der en flot skov. Kør ind ad vejen ved rensningsanlægget. Hold til højre på det åbne område for enden af vejen. Så er der en skovbom og en hundeskov lige efter.

Mølleparken, OdderEn lille hyggelig tur bag Odder Museum.

Bygholm Enge, HorsensEn tur gennem engen, under motorvejen hvor man går på en bro under en bro og til sidst gennem en mindre tunnel under motorvejen. Flot naturområde, det larmer helt vildt fra motorvejen. Men hvis du kan ignorere støjen er det en rigtig god tur.

Haurum Søsten, UldumEn af de største sten i Danmark. 10 meter i omkreds og 2 meter høj. Det siges at det kun er halvdelen som er over jorden.

Solsystemet på Bollerstien, HorsensI starten af stien er solen. Længere ude af stien kommer alle planeterne. Det giver virkelig et godt indblik i hvor stort vores solsystem egentlig er.

Purhøj nordsiden HorsensEn sti der går på nordvestsiden af Purhøj, stien snor sig gennem tæt skov, op ad siden på bakken og ender ved foden igen.

Nebel Kirketomt, HorsensEn hyggelig lund med et lillebitte kirkehus og en gammel kirkegård.

Udsigtspunkt Trustrup Høje, OdderFra toppen er der udsigt til Alrø og en stor del af Horsens Fjord. Den pæneste vej er ad grusvejen fra fjordsiden og op. Der er et skilt ved starten af grusvejen.

Slaggård banke, ØstbirkEn samling gravhøje, med flot udsigt lige uden for Østbirk.

Rosenvold Klitlandskabet, StoubyEt engområde tæt ved stranden, her veksler naturen mellem skov, eng og noget som kunne ligne klitter med marehalm.

Boller slotspark, HorsensHaven passes af frivillige og har både park, Japansk have og en lægeurte have.

Norsminde havnHyggelige lille havn med en flot strand længere ude.

Stenhøj Strand mod højreFra parkeringspladsen kan du gå mod venstre og der er en pæn og ordenlig strand. Hvis du derimod går mod højre vil du opleve et vildt landskab med dybe sprækker og steder hvor jorden er skredet ned og har lavet dybe dale.

Lyng og gyvel landskab mod den lille bro, Hærvejen.En god tur ad smalle stier i et meget bakket landskab.

Gejsdalstien, fra Lerbæk Møllevej, VejleEn god tur gennem et fladt landskab, så går det stejlt nedad til en masse træstier og broer. Stien går helt fra Vejle til Jelling. I nærheden er også et af Danmarks eneste hårnålesving.

Vestbirk SøerneEt stykke ud af Naturstien mellem de kunstige søer ved Vestbirk. Det er ikke nogen særlig lang tur, men ganske god alligevel.

Fingerhav Bollerskov, HorsensEn lille tange som går ud i Horsens fjord.

Den lange trappe, FyenshovedEn trappe op til en fantastisk udsigt over hele Fyenshoved.

Torsted Engsø, HorsensOmrådet er en gammel mose, hvor der er gravet en ny sø. Der er parkering i industriområdet, hvor der må holdes langs kantstenen. Det ser lidt rustikt og hemmeligt ud. Det er også en enkelt parkeringsplads ved den store vej, adgangen fra industriområdet er mere spændende.

FyenshovedTur ud til den yderste spids på Fyenshoved

Vestbirk søernes historieJeg har planlagt at lave en længere video om historien bag Vestbirk søerne, det er faktisk en rigtig spændende historie om hvordan et samfund blev til.
Mange tak for de mails jeg har fået med nye oplysninger. Var forbi Vestbirksøerne og brugte regnvejrs dagen til at google nye oplysninger. Det forløbelige manuskript blev sådan her.
Steder som ikke er udforsket endnu.

Hvis du kommer forbi må du meget gerne sende foto og beskrivelser til os.

Hjælp med at få hemmeligesteder til at dække hele Danmark.
Ikke udforsket sted Om

Kridtgraven, ÅlborgEn kridtgrav fra Ålborg Portland Cementfabrikken.

Sti mellem Nexø og Balka, Bornholm
De 6 glemte kæmper, KøbenhavnKæmperne findes i Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund og Høje Taastrup. Alle er placeret hvor der er specielt flot natur. Alle kæmperne er lavet af genbrugstræ. Link

Verdenskortet ved Klejtrup Sø
Bindeballe Købmandsgård
Helenes Hus på Ørre hede, HerningEt gammelt fattighus som blev opført i 1816 til at huse kæltringen Johannes Axelsen og hans familie. Huset er nu et lille museum. Det blev til et lille samfund med 5 huse der blev kaldt Sammelstedby. Ifølge ordbogen er en kæltring en vagabond, fræk, ussel eller utiltalende person, alt i alt en slyngel. Det kan tilføjes skurk, forbryder, svindler, stymper, bandit og skvat, slapsvans, pleaser, skvatfigur, skvatmikkel, tøffelhelt, vatpik pjalt, nathue, nidding, usling, pjok, stymper, vendekåbe, vindbøjtel lusker, kratlusker, luskebuks, løjser, sjover, bandit, skurk, slambert, slubbert, slyngel, halunk, kumpan, usling, usselryg. Så det var da godt at der blev bygget et hus til Johannes og familien. Link til video

Lemvig SødalEt istidslandskab med dybe kanaler.

Vikinge center FyrkatBiletter købes i Fyrkatcentret og der kan herefter køres til ringborgen. I centret kan der prøves ringbrynje og vikingetøj. Link til Fyrkat

Sejltur med turbåden Svanen, Hobro
Tirpitz museet i BlåvandEt bunker Museum hvor meget er kapslet ind i glas. Den kendte arkitekt Bjarke Ingels har været involveret i projektet

Kyststien mellem Snaptun og Juelsminde
Gyldensten strand, Bogense
Kongernes Jelling
Cykeltur jernbanestien fra Vejle til Bindeballe
Søby BrunkulsmuseumRunkenbjerg, Vejleådal
Du kan tilmelde dig til vores nyhedsbrev, så får du en mail hver gang der kommer et nyt sted på siden.
Vil du sende dette hemmeligested til dine gode venner?Kender du et hemmeligt sted, må du meget gerne dele det med mig. Du må også gerne bare skrive en besked hvis du har lyst.x
Siden bruger cookies fra Google Analytics for at forbedre din oplevelse. Accepter